Hakuinfo ja hakulomakkeet

Hakuinfo ja hakulomakkeet

Seuraava haku Pohjois-Kymen musiikkiopistoon on 3 – 5.5.2025, tarkempi ajankohta päivitetään lähempänä. Musiikkiopistossa on käynnissä myös jatkuva haku soittimiin, joissa on tilaa. Kysy lisää opintosihteeriltä!

Sähköiset hakulomakkeet löytyvät tästä linkistä

Pohjois-Kymen musiikkiopisto antaa opetusta taiteen perusopetuksen musiikin laajaa oppimäärän OPSin mukaisesti. Laajan oppimäärän oppilailla opiskelu sisältää viikoittain:

  • pääaineen (soitin tai laulu) opetustunti
  • yhteismusiikkia (orkesteri tai muu ryhmäsoittotunti)
  • 10 v. alkaen musiikin hahmotuksen ryhmätunti.

Lisäksi opiskeluun kuuluu säännöllinen itsenäinen kotiharjoittelu.

 

Lisätietoa musiikkiopistoon hakeville:

  • Hyvä aloitusikä useisiin soittimiin on 6-9 vuotta. Sitä nuoremmat voidaan valita valmennusoppilaiksi ja esimerkiksi Suzuki-oppilaat voivat aloittaa jo 4-vuotiaina. Suzuki-metodista saat lisätietoa tästä!
  • Laulun perusopintojen suositeltu aloitusikä on noin 14-15 vuotta, mutta jokaisen oppilaan soveltuminen katsotaan yksilöllisesti. Laulusuzukiin voi sen sijaan hakea jo vaikka 3-vuotiaana.
  • Musiikkiopistossa on lainasoittimia, joita voi vuokrata opintojen alkuvaiheessa (esim. jousisoittimet, harmonikat, puhaltimet). Piano, kantele ja bändisoittimet tulee olla oppilaalla omasta takaa. Opettaja voi auttaa soittimen hankinnassa.
  • Ennen lopullista oppilasvalintaa kyseessä oleva aineopettaja saattaa olla yhteydessä sinuun instrumenttivalinnan soveltuvuuden varmistamiseksi.
  • Oppilaspaikan saaneille lähetetään tieto kesäkuun loppuun mennessä.
  • Oppilaiksi valittujen opinnot alkavat elokuussa.

 

Yleistä hakemisesta

Uudet oppilaat otetaan vapautuville oppilaspaikoille. Määrä vaihtelee vuosittain soittimittain ja oppilaiden kotikunnittain. Kaikille hakijoille pyritään järjestämään oppilaspaikka.

Musiikkiopistoon hakeminen ei edellytä aikaisempaa osaamista.

Hakijamäärät ja vapautuvat oppilaspaikat vaikuttavat valintatapaan. Hakijoita voidaan kutsua soveltuvuusarviointiin tai haastatteluun tai ottaa oppilaiksi ilman näitä.

Soveltuvuusarviointeja tai haastatteluja järjestämme, mikäli johonkin soittimeen on enemmän hakijoita kuin vapaita oppilaspaikkoja. Kevään 2024 hakijoille soveltuvuusarvioinnit järjestetään tarvittaessa 29.-30.5.2024. Soveltuvuusarviointiin kutsuttaville lähetämme erillisen kutsun.

Oppilasvalinnoista tiedotamme kaikkia hakijoita kesäkuun loppuun mennessä.

Kouvolatalon toimipisteessä annetaan kaikkien soittimien opetusta. Muissa toimipisteissä opetettavien soittimien opetukseen vaikuttavat kysyntä ja opiston resurssit. Mikäli soittimesi opetusta ei ole omalla paikkakunnallasi tai lähimmässä toimipisteessä, voit tulla tunneille Kouvolaan.

Musiikin perusopintojen oppilailla kotikunnan tulee olla Kouvola, Iitti tai Luumäki. Avoimelle osastolle voi hakeutua oppilaaksi myös muissa kunnissa kirjoilla olevat.

 

Hakulomakkeet

Muskariin, soitinkaruselliin, soitinvalmennukseen, Suzuki-opintoihin ja perusopintoihin haetaan sähköisellä lomakkeella TÄSTÄ! Perusopintoihin soitin- ja lauluoppilaaksi haetaan täyttämällä lomake ja osallistumalla tarpeen vaatiessa soveltuvuusarviointiin.

Mikäli haluat täyttää ja palauttaa paperisen hakulomakkeen, voit ladata sellaisen tästä:
Hakulomake perusopintoihin pdf
Hakulomake muskariin pdf
Hakulomake Suzukiopetukseen pdf

Avoimen osaston opintoihin ilmoittaudutaan omalla lomakkeella, jonka voi ladata ja täyttää alta. Voit täyttää lomakkeen verkossa ja lähettää sähköisesti toimistoon. Voit myös tulostaa ja toimittaa lomakkeen paperisena.
Avoin osasto ilmoittautumislomake pdf

 

Tutustu soitinvalikoimaan

Musiikkiopiston laajaan soitinvalikoimaan voit tutustua tästä.

Soitinesittelyjä voi katsoa myös musiikkiopiston omalta YouTube-kanavalta.

Orkesterisoittimiin voi tutustua Ylen orkesterikoneen avulla.

 

Vinkki!

Musiikkiopistossamme tietyt soittimet ovat kestosuosikkeja. Tällaisia ovat piano, rummut, akustinen kitara, sähkökitara sekä popjazz- ja klassinen laulu, joihin emme voi ottaa kaikkia hakijoita sisään. Samanaikaisesti moniin muihin soittimiin on helppo päästä harrastamaan musiikkia.

Koska PKMO:ssa on aktiivista ja innostavaa orkesteritoimintaa, kannustamme pohtimaan vaikkapa pianon vaihtoehdoksi jotakin seuraavista orkesterisoittimista: oboe, fagotti, käyrätorvi, saksofoni, pasuuna, tuuba, baritonitorvi, alttoviulu ja kontrabasso. Orkesterisoitinten soittajana pääset heti mukaan mukavaan yhteissoittoon!

 

Yleistä opinnoista

Musiikkiharrastuksen voi aloittaa jo vauvana muskarissa. Muskariryhmiä tarjotaan aina 8-ikävuoteen saakka, jonka jälkeen voi siirtyä musiikkivalmennukseen, soitinkaruselliin tai hakea opiston yksilöoppilaaksi, jos oma soitintoive on jo selvillä. Jos soitintoivetta ei vielä ole, voit hakulomakkeeseen laittaa ”En tiedä vielä”. Ohjaamme uudet hakijat aina sopivan soittimen pariin.

Soitinopiskelu aloitetaan tavallisesti noin 6-9-vuotiaana soittimesta riippuen. Suzuki-menetelmässä soiton-/lauluopinnot voi aloittaa jo 4-vuotiaana. Joissakin instrumenteissa (esim. vaskisoittimet, puhallinsoittimet) opiskelun ehtii aloittaa myöhemminkin. Taiteen perusopetuksen laaja oppimäärä on suunnattu ensisijaisesti lapsille ja nuorille. Aikuiset voivat myös hakea oppilaspaikkaa, mikäli haluavat tavoitteellisesti suorittaa koko musiikin laajan oppimäärän opinnot.

Pohjois-Kymen musiikkiopistossa opiskellaan tavoitteellisesti edeten tasolta toiselle laajan oppimäärän mukaisesti. Musiikin taiteen perusopetus koostuu musiikin perusopinnoista ja niille rakentuvista syventävistä opinnoista. Tarvitset harrastusta varten oman soittimen, jonka hankinnassa soitonopettaja on mielellään apuna. Useissa soittimissa on tarjolla myös vuokrasoittimia, joita voi kysyä lukukauden alkaessa.

Kun opiskelet musiikkiopistossa, käyt aluksi kerran viikossa oman instrumentin soittotunnilla, jonka aika sovitaan oman opettajan kanssa. Myöhemmin, kun opinnot etenevät, saatat löytää itsesi opistolta kolme-viisi kertaa viikossa. Musiikin hahmotusaineen ryhmäopinnot aloitetaan yleensä 10-vuotiaana. Kouvolan musiikkiluokilla suoritettavat musiikin hahmotusaineen opinnot korvaavat musiikkiopiston muha-opinnot. Oma soitinopettaja ohjaa sinut sopivaan yhteismusiikkiryhmään.

Lukuvuoteen kuuluu itsenäisen harjoittelun lisäksi konserttikäyntejä, esiintymisiä ja yhdessä soittamisen iloa. Opetussuunnitelman löydät nettisivuilta Tietoa opinnoista-otsikon alta.

 

Lisätiedot:

Lisätietoa hakemisesta ja opinnoista näkee Pohjois-Kymen musiikkiopiston somekanavailta Facebookista ja Instagramista.

Lisätiedot opintoihin hakemisesta ja opiskelupaikoista:
opintosihteeri Maiju Teitto puh. 045-265 2508 tai sähköposti maiju.teitto (at) pkmo.fi
apulaisrehtori Eeva Kaisa Malin puh. 045-265 2506 tai sähköposti eevakaisa.malin (at) pkmo.fi