Uusi blogi: sellon etäopiskelua

Kuten kouluissa myös musiikkiopistolla on siirrytty täksi kevääksi etäopiskelun pariin. Opet ja oppilaat ovat hienosti ottaneet haltuun uutta toimintatapaa ja matkalla on tullut paljon oivalluksia!

Tässäpä pieni kurkkaus sello-opemme Mikon ja Monan viimeisimpään oppituntiin! Aiheena on Hugo Schlemullerin Menuetti Op. 14. Nr. 2.

Kun etäopetus muutama viikko sitten melko nopealla aikataululla käynnistyi, Mikko nappasi musiikkiopistolta mukaansa tukun nuotteja. Yksi Mikolle päätyneistä nuoteista on Schlemullerin Menuetti, josta hänellä on viipurilaisen sellotaiteilija Vilho Koposen nuotit. Nuotit ovat siis vanhat ja ”antiikkiset”.

Vilho Koponen

Vilho Koponen soitti pitkään Viipurin musiikkiopiston johtajan, Boris Sirpon kanssa jousikvartetissa. Sirpohan oli myös muun muassa viulutaiteilija Heimo Haiton opettaja. Sirpon uskomaton viulujen kokoelma (monia Stradivarius ja Guarneri -tason soittimia) jäi toisen maailmansodan jalkoihin Viipurista paetessa. Koko Viipurin musiikkiopistohan siirtyi sitten Lahteen ja siitä tuli myöhemmin Lahden Konservatorio.

Monet opet käyttävät etätunneilla muuten Zoom-sovellusta, jonka avulla tämäkin nauha on tehty. Säestyksen Mikko on äänittänyt ja liittänyt mukaan myöhemmin erikseen.

Videolla ope Mikko soittaa malliksi oppilaalleen Schlemullerin menuettia

Videolla tarkoitus oli soittaa Monalle  malliksi hitaasti. Ope aloittaa hitaasti laskien: yks – kaks- kol. Mutta eipä aikaakaan, kun soitto soi inspiroituneena ja varsinaisessa tempossa! Harvemmin tulee kiihdytettyä menuetin tempoa tällä tavalla, mutta jotenkin  erityisellä tavalla se tuntuu toimivan.

Tällainen tempon kiihdyttäminen ei ole ollut mitenkään tavatonta takavuosina. Kapellimestari Arturo Toscanini (1867-1957) oli tunnettu muun muassa siitä, että osien tempoilla hänen puikoissaan oli tapana vähän kiihtyä niiden edetessä.  Toscanini oli aikansa suurimpia auktoriteetteja esittävässä säveltaiteessa, joten jollain tavalla hänen aikalaisensa Schlemullerin (1872-1918) kappaletta soittaessa tämäkin on yksi mahdollisuus tulkinnan elävävöittämiseen. 

Videosta oppilas saa toivottavasti vinkkiä ja innostusta omaan soittamiseen!

Tällaisissa tunnelmissa puuhaillaan nyt sellotunneilla. Kiitos tekstistä ja videosta Mikolle! Uteliasta mieltä ja kivoja soittotunteja kaikille!

Tutustu myös näihin