Soitinvalikoimatesti

Jousisoittimet

Viulu on jousisoitinperheen korkein soitin. Musiikkiopistolta löytyy vuokrasoittimia, mutta aloittajan viulun saa jo 200 eurolla. Opettaja neuvoo soittimen hankinnassa, omaa soitinta ei tarvitse olla tunnille tullessa eikä soitinta kannata hankkia omin päin. Viuluja on eri kokoisia, ja oppilaan kasvaessa vaihdetaan isompaan soittimeen, kunnes käytössä on kokoviulu.

Alttoviulu on rakenteeltaan samanlainen kuin viulu, mutta se soi matalammalta. Alttoviulun ääni on syvä ja lämmin, ja kuten viuluja, alttoviulujakin on eri kokoisia, soittajan koon mukaan. Myös alttoviuluja saa musiikkiopistolta vuokralle. Alttoviulistit soittavat niin orkestereissa kuin erilaisissa kamarimusiikkiyhteissäkin.

Sellolle on monipuolinen soitin, jolle on sävelletty paljon hienoa musiikkia. Sellistit pääsevät mukaan myös orkestereihin ja kamarimusiikkiryhmiin heti, kun soittimen käsittelytaito sen sallii. Aloitussoittimen hinta alkaa 500 eurosta, mutta musiikkiopistolta voi myös vuokrata soittimia. Soittimen hankinnasta keskustellaan aina ensin opettajan kanssa. Myös selloja on eri kokoisia soittajan koon mukaan.

Kontrabasso on jousisoitinperheen matalin soitin. Sopiva aloitusikä kontrabassolle on 8 vuodesta ylöspäin. Kontrabassolla voi soittaa klassisen musiikin lisäksi myös esimerkiksi jazzia, ja kontrabassolle on sävelletty paljon myös modernia musiikkia. Kontrabasson saa vuokrattua musiikkiopistolta, oman soittimen hankinnassa opettaja on apuna.

Puhallinsoittimet

Huilunsoiton voi aloittaa jo 5-vuotiaana, ja pienille soittajille huiluun laitetaan käyrä suukappale siihen asti, kunnes kädet kasvavat pituutta tarpeeksi. Musiikkiopistolta voi saada soittimen vuokralle alkuvaiheessa, aloittajan huilu maksaa noin 600€. Opettaja neuvoo instrumentin hankinnassa. Monet suuret säveltäjät ovat kirjoittaneet paljon hienoa musiikkia poikkihuilulle, ja huilu on myös tärkeä orkesterisoitin.

Nokkahuilun aloitusikä on 6-8 vuotta, ja aluksi soittaminen aloitetaan sopraanonokkahuilulla. Nokkahuilulla soitetaan paljon 1500-1700 -lukujen musiikkia, mutta myös aivan modernia, nykysäveltäjien kirjoittamaa. Muovisen soittimen saa muutamalla kymmenellä eurolla, puisten hinta vaihtelee sadasta eurosta ylöspäin. Opettaja neuvoo soittimen hankinnassa.

Klarinetinsoiton voi aloittaa 8-vuotiaana. Musiikkiopistolla on tarjolla vuokrasoittimia aloittajille, uuden instrumentin hinta vaihtelee 500 eurosta ylöspäin. Klarinetti on tärkeä osa orkestereita, mutta se on myös mielenkiintoinen soolosoitin. Klarinetinsoittajat pääsevät mukaan orkesteriin heti, kun soittimen alkeet ovat hallussa.

Saksofoninsoiton opiskelun voi aloittaa 8-vuotitaana. Musiikkiopistolta saa alkuvaiheessa vuokrasoittimen, oman soittimen omistajaksi pääsee noin 700 eurolla. Opettaja neuvoo soittimen hankinnassa. Saksofonistit pääsevät mukaan orkestereihin ja yhtyeisiin heti, kun soittimen käsittely alkaa sujua. Saksofonia käytetään sinfoniaorkestereissa, puhallinorkestereissa ja big band -musiikissa. Saksofonilla voi soittaa myös muun muassa jazzia ja bluesia.

Fagotinsoiton opiskelun voi aloittaa fagottinolla jo 8-vuotiaana, ja musiikkiopistolta voi vuokrata aloitussoittimen. Fagotinsoittaja pääsevät mukaan orkestereihin, ja fagotilla voi soittaa myös hienoja sooloja. Fagotti on tärkeässä osassa esimerkiksi Sergei Prokofjevin musiikkisadussa Pekka ja Susi, jossa
fagotti esittää isoisän roolin, ja säveltäjänero Wolfgang Amadeus Mozart on kirjoittanut soittimelle oman konsertonkin.

Oboensoiton voi aloittaa 8-vuotiaana, mutta myös myöhemmin aloittava soittaja pääsee hyvin opinnoissa eteenpäin. Oboelle on sävelletty musiikkia jo 1700-luvulta lähtien, ja oboe on myös erittäin tärkeä osa sinfoniaorkesteria. Käytetyn muovisen oboen voi saada noin tuhannella eurolla, mutta musiikkiopisto auttaa opintojen alkuvaiheessa vuokraamalla oppilaille soittimia.

Käyrätorvensoiton voi aloittaa 10-vuotiaana, ja musiikkiopistolla on vuokrattavana käyrätorvia oppilaille. Käyrätorvi on kehittynyt varhaisista metsästystorvista, ja torven putki voi olla jopa viisi metriä pitkä! Käyrätorvella on tärkeä rooli niin sinfonia- kuin puhallinorkesterissakin, ja käyrätorvi on myös monipuolinen soolosoitin.

Mataliin vaskiin kuuluvat tuuba, pasuuna, altto-, tenori- ja baritonitorvet. Näitä soittimia voi alkaa soittaa jo 6-8 -vuotiaana. Musiikkiopistolta voi vuokrata soittimia. Pasuunalla voi soittaa niin taidemusiikkia kuin jazziakin, pasuunaa kuullaan jopa heavymusiikissa. Vaskisoitinperheen matalin jäsen on tuuba, jolla voi soittaa niin klassista, kevyempää kuin aivan moderniakin musiikkia. Matalien vaskien soittajat pääsevät soittamaan musiikkiopiston puhallinorkestereissa heti kun soittimen käsittely alkaa sujua.

Trumpetinsoiton voi aloittaa jo 8-vuotiaana (tai jopa nuorempanakin) taskutrumpetilla tai kornetilla. Trumpetti on monipuolinen orkesteri- ja soolosoitin, ja se on tärkeässä roolissa niin sinfoniaorkestereissa, big bandeissä, puhallinorkestereissa kuin jazz-kokoonpanoissakin. Musiikkiopistolta löytyy vuokrasoittimia soitonopiskelun alkuun, oppilasmallin trumpetin hinta vaihtelee 400 ja 1000 euron välissä.
Pohjois-Kymen musiikkiopiston vaskimusiikin opiskelijat pääsevät vuosittain mukaan valtakunnalliseen KymiBrass -vaskimusiikkitapahtumaan!