Onko Suomen musiikki-ihmeen tulevaisuus vaarassa?

Jo muinaisesta Aisopoksen sadusta opimme, että ei kannata tappaa kultamunia munivaa hanhea.

Suomalainen musiikkikasvatus ja nimenomaan taiteen perusopetuksen musiikin laajaoppimäärä on tällainen ihmehanhi.

Onneksi päättäjämme näyttävät ymmärtävän tämän ajoittaisista huolestuttavista kuulumisista huolimatta.

Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n järjesti hiljattain julkisen keskustelutilaisuuden, jossa olivat mukana kapellimestarit Susanna Mälkki ja Taavi Oramo ja ry:n puheenjohtaja Erkki Liikanen. Tilaisuuden juonsi tunnettu radioääni Minna Lindgren.

Keskustelun aiheina olivat ”Suomalainen musiikki-ihme” ja se, miltä näyttää suomalaisen musiikkikasvatuksen ja ylipäätään musiikkielämän tulevaisuus näyttää.

Tilaisuudessa nousi esiin huoli ehdotuksista, joita Opetus- ja kulttuuriministeriön tänä vuonna teettämässä selvityksessä taiteen perusopetuksen rahoituksen uudistamistarpeista on tehty. Sen 19 esityksen joukossa oli mm. rahoituksen osalta musiikin erityisaseman purkaminen huolimatta sen erityisluonteesta yksilöopetuksen tarpeiden suhteen. 

Tilaisuuden lopussa Minna Lindgren antoi puheenvuoron ministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoiselle. Tämä kertoi, että ministeriön ”ei ole tarkoitus romuttaa mitään, mikä on erityistä musiikin alalla”, vaan saada lisättyä tukea myös muille taiteille. Lopuksi Lindgren vielä täsmensi kysymystään koskemaan ministeriön näkemystä esitykseen musiikin erityisaseman purkamisesta, johon jo mikrofoninsa pois antanut Lehikoinen huikkasi: ”ei pureta”.

Video koko keskustelutilaisuudesta löytyy tästä

Ministeriöstä löytyy siis ymmärrystä koko taiteen perusopetuksen kenttää kohtaan, musiikin laaja oppimäärä mukaan lukien. Tämä on hyvä uutinen, sillä eihän hyviä tuloksia tuottavaa järjestelmää kannata tappaa.

Eihän?

Jukka Kumpulainen

Tutustu myös näihin