Ooppera

Ooppera

Pohjois-Kymen musiikkiopisto tuottaa marraskuussa 2019 Leevi Madetojan oopperan ”Pohjalaisia”! Ensi-ilta nähdään perjantaina 8.11.2019 Kouvola-talon Simelius-salissa ja esityksiä on kaikkiaan viisi.

PKMO ooppera on toiminut yli 30 vuotta ja tähänastisiin tuotantoihin on mahtunut mm. oopperan suurklassikoita kuten Mozartin Taikahuilu (2000) ja Don Giovanni (2002), Bizet’n Carmen (2006) ja Verdin Rigoletto (2012) sekä suomalaisiakin oopperahelmiä kuten Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset (2015) ja Markus Fageruddin lastenooppera Sotajoulukuu (2014).

Pohjalaisissa syksyllä 2019 nähdään komea esiintyjäkaarti tuttuja osaajia ja mahtavia uusia kykyjä. Rooleissa laulavat mm. Riku Pelo, Heikki Aalto, Emilia Vesalainen-Pellas, Marika Hölttä, Anne Korpelainen, Pekka Kuivalainen, Juha Pikkarainen, Terho Haimi, Pekka Enqvist ja paremmin tangokuninkaana tunnettu Marco Lundberg. Esityksessä on myös tuttuun tapaan vahvasti mukana PKMO oopperakuoro, jota luotsaa oopperan korrepetiittori Kirsi Saari. Oopperakuoroa vahvistaa ryhmä Kouvolan mieskuoron laulajia harjoittajanaan Tapio Lehtinen. Oopperan ohjaa Juulia Tapola ja kapellimestarina toimii Esa Heikkilä, puvustuksesta ja visualisoinnista vastaa Taina Relander. Orkesteri on koottu alueen ammattimuusikoista.

Vahvasti eteläpohjalaiseen kansanelämään ja tavallisen ihmisen taisteluun sortovaltaa vastaan paneutuva teos sisältää myös vahvoja rakkaustarinoita. Libretto on säveltäjä Leevi Madetojan käsialaa ja pohjautuu samannimiseen Artturi Järviluoman kansannäytelmään. Pohjalaisia oopperan liput ovat myynnissä Netticketissä osoitteessa www.netticket.fi sekä jälleenmyyntipisteissä, joita Kouvolassa ovat Kouvolan musiikki ja Reuna kirjakauppa Myllykoskella.

Pohjois-Kymen musiikkiopiston oopperatoiminta on musiikkiopistotasolla kenties Suomen aktiivisinta ja laaja-alaisinta. Musiikkiopistolaisten on mahdollista osallistua oopperatuotantoihin; nuoret laulunopiskelijat aloittavat kuorolaisina jatkaen pienistä rooleista vaativampiin tehtäviin. Oppipojista kisälleiksi ja mestareiksi ovat edenneet mm. Heikki Aalto, Emilia Vesalainen ja Anne Korpelainen, jotka luovat uraa ammattilaulajina. PKMO ooppera on kouluttanut kymmeniä kymenlaaksolaisia laulajia solisti- ja kuorotehtävissä ja tuottanut lukuisia, arvostelu- ja yleisömenestyksen lunastaneita näyttämöproduktioita ja konsertteja.

PKMO ooppera edistää monipuolista taidealan osaamista ja kulttuuriyhteistyötä käyttämällä yhteistyökumppaneina eri alojen ammattikorkeakouluja ja ammattiopistoja.  Samalla tuotetaan ainutkertaisia kulttuurielämyksiä ja tarjotaan oopperaa taidemuotona koko kaakkoisen Suomen alueella. Lisätietoja oopperatoiminnasta antaa rehtori Jukka Kumpulainen, jukka.kumpulainen (at) pkmo.fi).
PKMO ooppera Facebookissa